ROPÖRTAJ

Başarılı spiker Hakan Dede'den Arda Turan örneği!

Başarılı spiker Hakan Dede, İnternetspor.com editörümüz Muhammed Emin Beytül'e çok özel açıklamalarda bulundu.

Başarılı spiker Hakan Dede'den Arda Turan örneği!

Yıllardır spor dünyasının içinde olan TGRT Haber'in başarılı spikeri Hakan Dede, İnternetspor.com editörümüz Muhammed Emin Beytül'e özel bir ropörtaj verdi. İşte spor dünyasında yaşananlara dair izlenimlerini anlatan Dede'nin samimi itirafları...

1- SPOR SPİKERLİĞİNİ NEDEN TERCİH ETTİNİZ?

5-6 yaşlarındaydım. Babam da futbolu çok severdi, bütün maçları izlerdi. TRT spor sipkerleri maç öncesi ve maç sonrasında saha içinde ve dışında röportajlar yapardı. Ben de hemen maçın ardından teyyibimizin kulaklığını takar, tarak ya da dedorantla babamla röportaj yapardım. Babam da beni hiç bozmadan sorularıma güzel cevaplar verirdi. İçimde her zaman spor sevgisi vardı.

2-SPOR SPİKERİ OLMAK İSTEYENLER NASIL BİR KARİYERE SAHİP OLMALIDIR?

Öncelikle sporun her branşını öğrenmeniz gerekiyor. Sporu yakından takip etmeniz ve kuralları bilmeniz gerekiyor. Spor sadece futbol değildir! Alternatif sporların da öğrenilmesi gerekiyor. Spora ciddi anlamda bir merakınız olması gerekiyor. Spor muhabirliği ile başlamanız ve mutlaka diksiyon kursuna gitmeniz gerekiyor.

3-CANLI YAYIN ESNASINDA NE TÜR ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYORSUNUZ?

Canlı yayın her türlü olaya açık. Belli bir süreden sonra canlı yayın size hayatın normal akışı gibi geliyor. İlk başlarda beni tüm Türkiye değil de sadece kameraman izliyormuş gibi hissediyordum. Hatta bazen yönetmeni bile unutuyordum. Stadyum ve çevresinde belli bir süre yayın yaptığınızda canlı yayın zorluklarına karşı tecrübe sahibi oluyorsunuz. Bu yüzden stüdyo sizi çok zorlamıyor.

4-HANGİ TAKIMI TUTUYORSUNUZ VE TUTTUĞUNUZ TAKIM İLE İLGİLİ HABERLERİ SUNARKEN FARKLI DUYGULAR YAŞIYORMUSUNUZ VE DUYGULARINIZI EKRANA YANSITIYOR MUSUNUZ?

 Ülkemizde takım tutmayanların sayısı çok azdır. Hepimizin gönülden bağlı olduğu takımlar vardır, kazandığında sevindiğimiz, kaybettiğinde üzüldüğümüz..

Bu meslekte kendi renklerini ekrana yansıtan adam hem taraftarlardan, hem meslektaşlarından tepki görür. Profesyonellik gereği kendi rengimizi pek belli edemeyiz. Eğer kendi renklerimizi işimize yansıtır, taraflı davranırsak mesleğimize ihanet etmiş oluruz. Bu işi yapabilmek için profesyonel olmak zorundasınız.

5-GENEL OLARAK İZLEYİCİLERDEN VE TARAFTARLARDAN NASIL TEPKİLER ALIYORSUNUZ?

Genel olarakİstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanmak daha kolay ve hızlı ulaşım imkanı sağladığı için metro, metrobüs, tramvay, marmaray gibi gibi toplu taşıma araçlarını tercih ediyorum. Bu yüzden izleyici ve taraftarlarla muhattap halinde oluyorum. Şu ana kadar tepkiler hep olumluydu, şahsım adına hiçbir olumsuz tepki almadım. Beşiktaş'ın Avrupa Kupası maçı öncesinde taraftarlar, gençler, amcalar, teyzeler beni metrobüste soru yağmuruna tutmuşlardı. Metrobüste canlı yayın tadında insanların sorularını cevaplamış ve maç öncesi tahminlerimi dile getirmiştim. İlginç şeyler oluyor bazen.. 

Pazar akşamları TGRT Haber’de spor programı sunuyorum. Pazartesi telefonlarım susmuyor. Kimi tebrik ediyor, kimi teşekkür, kimi ise takdir ediyor. Nadirende olsa eleştiriler alıyorum. Aldığım eleştirileri de dikkate alarak gerekeni yapıyorum.

6-TARAFTARLARA NE GİBİ TAVSİYELERDE BULUNMAK İSTERSİNİZ?

Herkes bir takımı tutuyor ve gönülden seviyor. Bu işi fanatikliğe döktüğünüz zaman önce kendinize, sonra ailenize ve daha sonra da takımınıza ciddi zararlar veriyorsunuz. Fanatizm ile ilgili Türkiye'de birçok hadise yaşadım. Yaşadıklarım bazen insanları spordan, futboldan soğutma noktasına getiriyordu. Holiganizm dünyanın sorunu. İş takım sevgisini aşıp, takıntıya dönüştüğünde toplumsal olaylara dönüşüyor. İnsanlar çocuklarıyla, eşleriyle, aileleriyle maça gelemiyorlar. Bu da Türk sporununa ve futboluna ilgiyi azaltıyor. O yüzden insanların ve taraftarların sevgilerini biraz daha törpülemeleri lazım. Sevgilerini holiganizme dönüştürüp, kendilerine,çevrelerine ve başkalarına zarar vermesinler.

7- YAŞADIĞINIZ EN KÖTÜ HADİSELER NELERDİR?

 Birçok holiganizm yaşadım. Kimi zaman holiganların içinde kaldım. Özellikle derbi maçları öncesinde karşı taraftarların birbirlerine çok kötü davrandıklarını, kimi zaman sözlü kimi zaman fiili kavgalarına şahit oldum. Küfürlü tezahuratı hiç sevmem. Ama taraftarların tatlı bir şekilde atışmasını severim. 

8- SİZİ NE TÜR OLAYLAR MUTLU EDİYOR?

Hangi takım olursa olsun, Avrupa’da aldığımız her başarı beni çok mutlu ediyor.

9-FUTBOLDA GELDİĞİMİZ NOKTA NERESİDİR?

Futbola inanılmaz yatırımlar yapılıyor. Çok transferler yapıyoruz. Mesela Van Persie, Eto’o, Snaijder.. Bunları izlemek büyük keyif veriyor. Ancak altyapıya da büyük yatırımlar yapılması gerekiyor. Bir Arda Turan örneği var. Galatasaray altyapısından çıkıp, Barcelona forması giydi gururumuz oldu. Bizim oyuncularımızın Avrupa’da büyük takımlara gitmeleri bizi onurlandırır. Özellikle de dört büyüklerin altyapıya daha fazla yatırım yapmaları gerekiyor.

10-ÜLKEMİZDE SPORUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALADIR?

Tesisleşme ve altyapı çok önemli. Hükümetimizin büyük tesisleşme hamleleri var. Spora çok özen gösteriyorlar. Gençlik ve Spor ve Bakanımız; Akif Çağatay Kılıç bu konuda çok önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Kulüpler paralarını dikkatli kullanmalı, gereksiz yatırımlardan kaçınmalıdır.

 BİZE SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİRŞEYLER VAR MI?

İnternet Spor'a ve Muhammed Emin Beytül kardeşim, sana başarılar diliyorum. Sizi takip ediyorum. Çok başarılısınız. Başarılarınızın devamını diliyorum.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER